Why Is It Useful To Have Sewing Skills?

lucia

photo by: Anna Remzső

I’ve been sewing clothes for myself since I was 12 however I have never felt fully satisfied and proud of any items I made. I’ve attended two short sewing courses: a one-week beginner level course when I was about 12 and a 40-hour short course last autumn. However I still feel like I am not even close to that level I’d like to reach, I know the basics and I can use the sewing machine but my works are not really professional.

This is why I decided to learn how to sew again from the beginning, and this time I did not want to jump into another short course because I felt like they are not effective at all. I learn something there but in a few weeks I forget them because the knowledge is not very deep.
I did a little research to see what kind of schools or courses are in Budapest and that’s how I found Lucia Fashion Academy. It’s basically a school which is a part of a big fashion house that was founded 30 yeas ago. They offer a wide range of courses – short courses and long-term ones too, including fashion design, marketing, illustration, personal styling, fashion history and a lot more. Oh, and sewing.

So I visited the Lucia Academy a few weeks ago to find out more about the school and what opportunities they offer. First I had to do a test so they could see on what level I was and we also discussed what they could teach me and what courses they recommend for me. I found out that they have this unique personalised program which includes all the courses I wish to attend. I told them that I would like to be a fashion designer and my main goal right now is to get accepted to an art university and even though I don’t need to be a professional in sewing for my portfolio I still feel like I need this skill.

But why do I need to be skilled in sewing?

A lot of people think that if they want to work as a fashion designer they don’t need to be good at sewing because that’s the seamstress’ job, and they are just the dress designer. However this is completely false, you have to know how a dress is made otherwise you can’t be a good designer. You have to know what is the process of creating a clothing item, what type of sewing/cutting methods exist, how many different pocket/zipper/collar/etc solutions you can choose from when you think about a new dress. It’s good to be able to do more than just sketching a great design.
Of course there are a lot of designers who can’t sew and still they have a world-famous successful business. Yes, it’s possible to make it without this skill but there are so many aspiring fashion designers out there, trying to break into the industry so you need to have something which makes you more educated and skilled than the others.

Also, just think about it: you get into a university and you start studying fashion design. In a few years your BA diploma collection is the next challenge, now who’s gonna sew that? If you can’t hire a professional to sew it for you (and there’s a big chance you won’t be able to do that because it costs a lot) then you’re gonna have to do it yourself.
And then after graduating you will want to start your own business but you probably won’t have enough money to hire more professionals to sew for you so you might have to take part in the producing.

So I was thinking about all these things and I realised the importance of having great sewing skills. I have had two test classes at Lucia’s and basically I started the whole learning process from the beginning. And you know what? I already feel like I know a lot more! I had to get used to using industrial sewing machines which are way more difficult to sew with than a domestic Singer machine.
I’ve spent 2 days there and I can say I loved the atmosphere. The people are lovely, I’m learning from a professional called Zsuzsi and she is so helpful! I was a bit concerned before I went there, I thought they would be a bit despising when they see how clumsy I am but I have only good impressions.
I walked around the beautiful old building and I saw what other students were doing. Some of them were drawing at their fashion illustration course, and I also met some teenagers who were doing an orientation test which helps them decide which profession in the fashion industry would suit them. I even saw some young little girls who were attending the summer fashion camp… I was thinking of my 12 year old self, haha, I wish I’d known this camp existed when I was that young, I’m pretty sure I’d have loved it.

Finally we discussed how my personalised course will go: I’ll continue learning professional sewing there, and also I’ll attend fashion drawing classes to prepare my portfolio for the university. I am beyond excited for this because it will be a great experience for sure! Wish me luck! xx

***

12 éves korom óta varrogatok ruhákat magamnak, de valahogy sosem éreztem még azt, hogy teljes mértékben elégedett vagyok azzal, amit készítettem. Két rövid kurzuson is voltam már: egy egyhetes kezdő tanfolyamon (még 12 évesen), illetve múlt ősszel egy 40 órás intenzív varrókurzuson. Azonban ezek csak arra voltak jók, hogy az alapokkal tisztában legyek, és tudjam használni a varrógépet, de egyik tanfolyam után sem éreztem magam sokkal okosabbnak.

Éppen ezért döntöttem úgy, hogy ismét elkezdek varrni tanulni, de ezúttal nem esem abba a hibába, hogy egy hét alatt akarok mindent elsajátítani, hiszen ez egyáltalán nem hatékony. Ez a tanulási folyamat hosszú, nem lehet 40 óra alatt elmélyíteni a tudást.
Kicsit utánanéztem, hogy Budapesten milyen iskolák vagy tanfolyamok vannak, és így találtam rá a Lucia Divatakadémiára, ami egy divatiskola a 30 éve működő divatház falain belül. Rengetegféle kurzusuk van, rövidebb, vagy akár féléves, több modulból álló tanfolyamok is, ahol divattervezést, marketinget, illusztrációt, personal styling-ot, divattörténetet, és még sok mást lehet tanulni. Oh, és természetesen varrótanfolyamuk is van. 

Néhány hete ezért ellátogattam a Lucia Divatakadémiára, hogy többet megtudjak az iskoláról, és a lehetőségekről, amiket kínálnak. Elsőként volt egy szintfelmérő, hogy lássák, hol tartok. Utána megbeszéltük, hogy mit is szeretnék tanulni, és hogy ők mit ajánlanak nekem. Megtudtam, hogy van személyre szabott tantervük, amit együtt állítunk össze azok alapján, hogy mik is a céljaim és a terveim. Elmondtam, hogy ruhatervező szeretnék lenni, így most a legfőbb célom az, hogy felvegyenek egy művészeti egyetemre. Való igaz, hogy ehhez nem feltétlenül szükséges varrni tanulnom, hisz a portfólióban ez nem kulcsfontosságú, de ettől függetlenül fontosnak tartom, hogy elsajátítsam ezt a tudást.

Miért is szükséges, hogy profin tudjak varrni?

Sokan azt gondolják, hogy ha divattervezők szeretnének lenni, ahhoz nem kell tudniuk varrni, hisz az “úgy is a varrónő dolga”. Ez azonban nem igaz, hiszen neked azzal tisztában kell lenned, hogy hogyan készül el egy ruha, milyen módszerek és eljárások vannak mind a varrásban és a szabászatban, hogy mennyi különböző típusú zseb/cipzár/gallér/stb létezik, az anyagismeretről nem is beszélve… Hiszen mennyire jó már, ha nem csak a tervezéshez és rajzolgatáshoz értesz!
Természetesen vannak tervezők, akiknek sikerült egy világhírű, sikeres márkát felépíteniük úgy, hogy egyáltalán nem értenek a varráshoz. Igen, ez is lehetséges, azonban ma már Dunát lehet rekeszteni a feltörekvő tervezőkkel, akik mind próbálnak érvényesülni a divatiparban, szóval muszáj valami, amivel “többet” tudsz náluk, amitől képzettebb vagy.

Vagy gondolj bele: bekerülsz egy jó egyetemre, elkezdesz divattervezést tanulni. Ott nem fognak megtanítani varrni, és egy pár éven belül elérkezel oda, hogy BA diplomakollekciót kell varrnod. Na, azt ki fogja elkészíteni? Ha csak nincs rengeteg pénzed, hogy alkalmazz egy szakértőt, neked kell megvarrnod.
Miután lediplomázol, és saját márkát indítanál, nem biztos, hogy lesz lehetőséged több szakembert is alkalmazni, így neked is be kell majd szállnod a gyártásba.

Szóval ezeket végiggondolva jutottam el arra az elhatározásra, hogy nekem márpedig szükségem van erre a tudásra. Már két próbaórán is voltam a Lucia Divatakadémián, és teljesen az elejéről kezdtem tanulni. És tudjátok mit? Már most sokkal többet tudok! Például nem volt egyszerű megszokni az ipari varrógépet, hiszen sokkal nehezebb kezelni, mint az én háztartási Singer gépemet, de már kezdek belejönni.
Ezalatt a két nap alatt megtapasztaltam, mennyire jó a légkör, és mennyire kedvesek az emberek ott. Engem Zsuzsi tanít, aki hihetetlenül türelmes velem, és bár eleinte aggódtam, hogy majd esetleg ciki lesz, ha ügyetlen vagyok, de erről szó sincs. Szóval összegezve eddig csak jó benyomásom van az iskoláról.
Körbesétáltam kicsit az épületben (ami egyébként gyönyörű!), és több diákkal is találkoztam. Voltak, akik épp a divatillusztráció kurzuson rajzoltak, de láttam hozzám hasonló korú tinédzsereket is, akik épp egy orientációs órán voltak, ahol segítenek nekik abban, hogy kitalálják, a divat mely területén lenne érdemes elhelyezkedniük. Még néhány egészen fiatal kislánnyal is találkoztam, akik épp divattáborban voltak… Eszembe jutott, hogy a 12 éves Emma imádta volna ezt, haha. :)

Végül megbeszéltük, hogy mi is lesz a menete a személyre szabott tantervemnek: folytatom a varrás tanulását, és emellett divatrajzot is fogok tanulni, ami az egyetemi portfólióm elkészítése szempontjából fontos. Már nagyon izgatott vagyok, mi fog kisülni az egészből! xx

Follow:

4 Comments

 1. 2016. July 26. Tuesday / 00:28

  Nagyon tetszett a poszt, bár én a varrást, mint olyat teljesen más szemszögből látom. (Mondjuk ebben édesanyám keze is rendesen benne van, hiszen iparművész (divattervező/festő/kb mindenhez ért). De szóval nekem a vásárlásban jelenik meg ez, hogy megnézek egy ruhát, tetszik…De ha egyszerű és soknak találom az árát, akkor inkább visszateszem és otthon megvarrom. Ezzel egyébként rengeteget lehet spórolni. c:
  Más kérdés, hogy kicsit bajban vagyok az anyag lelőhelyekkel. Te hol szoktál venni? Budapesti vagyok én is. ^-^

  Üdv,
  Nina

  • 2016. July 27. Wednesday / 16:02

   szia Nina!
   igen, igen, ez is fontos szempont! sokkal jobb magadnak elkészíteni egy ruhát :)
   én az Omegában szoktam legtöbbször anyagot vásárolni! puszi

  • 2016. July 27. Wednesday / 16:01

   I agree!! :) x