#YoungTalents⎢Interview With Three Fashion Design BA Diploma Students

Supporting young talents is very important for me and that’s why I decided to start a new series on my blog where I introduce you some young creatives. First I would like to share you 3 interviews with 3 Hungarian designers who just graduated from Metropolitan University Budapest. I was browsing through the BA diploma collections and these were the ones I liked the most. The interviews are in Hungarian but in case you’re interested in these three designers just contact me for any information.

Nagyon fontosnak tartom a fiatal tehetségek támogatását, hiszen manapság rengeteg a kreatív tervező, viszont épp ezért sokkal nehezebb számukra érvényesülni. Emiatt is döntöttem úgy, hogy elkezdek egy új rovatot, amelyben tehetséges fiatal ruhatervezőket fogok nektek bemutatni (magyarokat és külföldieket egyaránt). Elsőként három interjút szeretnék veletek megosztani, amiket végzős METU-s hallgatókkal készítettem. Átnéztem a Metropolitan-en végzettek BA diplomakollekcióit, és ez a három munka tetszett legjobban.

G. PINTÉR JUDIjudi3

1. Mi inspirál általában tervezéskor? Mi inspirálta a BA diplomakollekciódat? Állandóan követem az általam kedvelt bloggereket, és olvasom a trendelőrejelzéseket, de az inspiráció mégis legtöbbször egészen váratlan helyekről érkezik. A legutóbbi kollekciómhoz például egy véletlenül kapott jeggyel jött, a Manon című balettra, az Operába. Ott láttam meg azt a gyönyörűen szabott, vörössel bélelt redingotot, ami aztán az alapötletet adta. A diplomakollekciómat a frakk viselete, és a férfias szabásvonalak inspirálták.judi1

2. Mitől különlegesek a te dizájnjaid? Mi teszi őket egyedivé? Talán az, hogy soha nem szűnök meg élvezni a munkát. Hogy nem félek kísérletezni sem a formákban, sem az anyaghasználatban. Mert rengeteg ötletem van, és tudom, hogy  jön a következő kollekció, akkor miért ne csináljam meg az őrültnek tűnő ötletet most? Tavaly elnyertem egy Erasmus ösztöndíjat Spanyolországba. Az ottani egyetemen a  japán szabászatot tanították, aminek lényege, hogy gyakorlatilag visszafelé működik, szinte kész ruhát készítenek, és azt feldarabolva, abból haladnak a szabásminta felé. Ezt a módszer lehetővé teszi, hogy a bonyolultabb daraboknál csomó időt megspórolva lássam, mi fog működni, és mi nem. Egyébként itt alkalmam nyílt fél évig cipőkészítést is tanulni, ami szerintem Magyarországon hiánypótló lehet.

3. Hogyan tovább, mik a terveid a jövőre nézve? Hol látod magad 5-10 év múlva?  Szeretném elküldeni a portfóliómat néhány olyan külföldi tervezőhöz, akiknek a munkasságát már régóta követem. Egy ideje már csak angolul nézek filemeket, és igyekszem minel többet angolul olvasni, blogokat, magazinokat is ideértve, hogy gyakoroljam a szakmai  nyelvet. Nagyon szerencsés vagyok, mert már most a diploma fotózáson egy olyan teammel dolgozhattam együtt, akik nem csak a végső kivitelezésben segítettek, de személyiségük önmagában is inspiráló. Egyből levették a koncepciót, megértették, mit szeretnék, és azt profizmussal ültették át ki-ki a saját területére. Jó volt látni, hogy ők is belelkesülnek, és magával ragadja őket a dolog. Nagyon hálás vagyok nekik. Közülük egyébként Takács Márk Ádám tervező divat-, és Földi Ádám fotográfia szakon végztek a METU-ban. 5-10 év múlva szívesen lennék egy ehhez hasonlóan kreatív, alkotó csapat tagja, mint tervező. Szerintem ez a szakma nem a tervezőről, hanem a csapatról szól, ahol mindenkinek oda kell tennie magát, ahhoz, hogy szezonról-szezonra összeálljon a kollekció.

judi4

DOMOKOS CSILLA csilla3

1. Mi inspirál általában tervezéskor? Mi inspirálta a BA diplomakollekciódat? Legtöbbször épületek inspirálnak, azok közül is a modern építészet remekei, amik szabályosak és szimmetrikusak. A diplomakollekciómra is igaz ez, habár azt az op-art művészete inspirálta, arra is jellemző a mértani pontosság és a szerkesztettség. Ez a stílus terelt a fekete-fehér anyagok használata felé, mert az optikai művészetek is ebben a színkombinációban kezdtek el megjelenni. Emellett a diplomám része volt a nemi egyenlőség kifejezése, mert fontos számomra, hogy a mindennapokban is egyre inkább és több figyelmet szenteljünk ennek.

2. Mitől különlegesek a te dizájnjaid? Mi teszi őket egyedivé? A tervezés során figyelembe vettem, hogy uniszex darabokat fogok készíteni, így mind a férfi, mind a női trendeket megfigyeltem és megpróbáltam a két nem ruházatának alapelemeit vegyíteni egyazon kollekcióban. Anyaghasználat terén próbáltam friss, de egyben előremutató is lenni, és többféle anyagtársítást is használtam, amik különlegessé teszik az öltözékeket. Egyébként van egy kiemelkedő darab, ami szerintem a legegyedibb, mégpedig egy bomberdzseki és egy hosszú kabát, ami össze van varrva, mégis úgy tűnik mintha különállóak lennének.   csilla3. Hogyan tovább, mik a terveid a jövőre nézve? Hol látod magad 5-10 év múlva? Elsőként az a tervem, hogyha felvesznek a METU-ra az MA divat és stílus szakra, akkor ott folytatom még két évig a tanulmányaimat. :) Ezzel párhuzamosan pedig szeretném beindítani a saját márkámat, hogy a két egyetemi év után már bele tudjak vágni a saját vállalkozásba! Emellett szeretnék más tervezőkkel illetve mellett dolgozni, hogy minél több tapasztalatot szerezhessek. Öt év múlva már szeretném a saját márkámat vezetni és továbbvinni az uniszex vonalat, a női és a férfi ruházat mellett!csilla2

WÁGNER NÓRA nora1

1. Mi inspirál általában tervezéskor? Mi inspirálta a BA diplomakollekciódat? Sok minden van rám inspiráló hatással de különösen szeretem a geometrikus dolgokat, főleg a grandiózus régi épületeket a rengeteg ablakaikkal és a gyönyörű, díszes homlokzatukkal. Emellett bármilyen tervezésről is legyen szó a legaprólékosabb részletek azok, amikben igazán ki tudok bontakozni. Fontos számomra, hogy ruháimon saját, kézzel készült, megmunkált felületek is megjelenjenek. Sokszor építek ellentétekre, nagyon szeretek különböző anyagminőségeket, formákat, stílusokat ütköztetni.

BA diplomakollekciómban az Haute couture és a Prêt-à-Porter fogalmak határával, összefonódásával foglalkoztam. Az inspirált, hogy ezt a két fogalmat megfelelően ötvözzem ruháimban. Fontos volt számomra tehát, hogy a magas minőség, az egyediség, valamint az aprólékosan kidolgozott részletek mellett, öltözékeim hordhatóak és kényelmesek is legyenek.Tömeggyártásra alkalmas egyszerű blúz, nadrág és ballonkabát szabásmintákból indultam ki, melyek Couture vonalát egyedi kézműves felületeimmel hangsúlyoztam ki.

nora22. Mitől különlegesek a te dizájnjaid? Mi teszi őket egyedivé? BA diploma kapszulakollekciómban eltérő anyagminőségeket kombináltam. A könnyű, lágy anyagokat, a csipkét, az organzát és a finom gyöngyöket fém alkatrészekkel – szegecsekkel, ringlikkel, kapcsokkal, kulcskarikával és csavaralátétekkel ütköztettem. Törekszem rá, hogy eltérjek a hétköznapitól és az átlagostól, szeretek eltérő, első látásra össze nem illő anyagokat kombinálni, határokat feszegetni és ezzel új dolgokat kikisérletezni. 

3. Hogyan tovább, mik a terveid a jövőre nézve? Hol látod magad 5-10 év múlva? Most diplomáztam le a Budapesti Metropolitan Egyetem öltözék és kiegészítő szakos hallgatójaként. Szeretnék még nagyon sokat tanulni erről a szakmáról. Fontosnak tartom, hogy egy tervező átlássa és értse a ruhák összeállításának teljes folyamatát, tehát a tervezés mellett tisztában legyen az anyagok tulajdonságaival és a ruha kivitelezésének menetével, lehetőségeivel is. Eddig csak női öltözékeket készítettem de a jövöbeli terveim között szerepel, hogy szélesítsem a kört és férfiak számára is tervezzek. Szeretném létrehozni saját márkámat és ezzel megcélozni egy olyan vevőkört, akik tudatosan öltözködnek, egyediségre törekszenek, fontos számukra a finom elegancia és persze szeretik a különleges kézimunka megoldásokat.

nora3

XX

Follow: