Made In Hungary: PAAVA

1

Nowadays mostly everybody buys fast fashion. It’s cheap, it’s everywhere, you can quickly and easily get clothes from the nearest shopping mall anytime… But at what cost?

First of all the biggest problem with fast fashion is that it’s very harmful for our environment. How these companies produce their items and the materials they use is a damaging procedure. How they have employees working for such a small salary and in terrible conditions is also pretty terrible to think about. And these products are very low quality, you can probably wear a fast fashion T-shirt for about 2 months but that’s it, it looks like you’ve been wearing it for 5 years. So after 2 months you throw that T-shirt away and get a new one.

For a while I haven’t really bought new clothes at fast fashion stores because all I can think about when I am hesitating whether I need those pants or not… is that they would look cute but probably just for 2 weeks. Then the material starts pilling, the colour is already not the same after washing it 3 times… It’s very upsetting.

I think it is very important to shop consciously and just think about how a piece of clothing is worth the price: would you rather spend 15 dollars on a T-shirt that you will wear for 2 months, or 30 dollars on a piece that will be a key item in your closet for many years?

About a month ago I decided to start a new chapter within this blog where I would introduce Hungarian brands that are sustainable and offer high quality products that are made in Hungary.
I discovered this brand called Paava on Facebook a few weeks ago. I reached out to them for more information about the brand because what I had read on their website made me very curious.
Paava is a new, innovative, eco-friendly Hungarian menswear label (I know, I never really talk about men’s fashion but it’s never too late to start). Behind the brand there are a few Hungarian guys who believe in sustainable fashion and they want to inspire people to wear Hungarian products. Not only the clothes themselves are made in Hungary but the materials as well.
They are challenging the standards of the industry: they do not design collections every season, instead they are expanding their basic collection with new and new pieces.

***

Manapság az emberek nagy része szinte csak fast fashion üzletekből öltözködik, hiszen olcsó, mindenhol megtalálhatóak ezek a márkák, és egyszerűen, gyorsan megveheted náluk, amire épp szükséged van. Na de mindezt milyen áron?

Először is a környezetet rendkívül szennyezi az egész folyamat. Az anyagok, amiket ezek a cégek használnak a ruhák gyártásához, maga a munkafolyamat, és a rengeteg előállított szemét mind nagyon káros. Emellett a dolgozóik többnyire éhbérért dolgoznak, borzalmas körülmények között. És a végtermék igaz, hogy egy relatív olcsó ruhadarab, viszont kifejezetten rossz minőségű is. Egy fast fashion üzletben vásárolt póló általában maximum két hónapig bírja, utána már annyira kibolyhosodik/kifakul/kinyúlik, mintha öt éve azt hordanád. Így aztán két hónap után mehet is a kukába a póló, és jöhet a következő.

Mostanában éppen ezért szinte alig vásárolok fast fashion-ben, mert csak az jár a fejemben közben, hogy lehet, hogy szuperül néz ki egy ruhadarab, de már látom a lelki szemeim előtt, mennyire ki fog bolyhosodni néhány hordás után.
Fontosnak tartom a tudatos vásárlást, nekem is kellett néhány év, hogy “megtanuljam” ezt. Érdemes végiggondolni, hogy megéri-e megvenni egy 4000 forintos pólót, amit kb két hónapig lehet viselni, vagy költsek el kétszer ennyit egy olyan darabra, ami biztosan évekig tökéletes alapdarabja lesz a ruhatáramnak.

Nagyjából egy hónapja kitaláltam, hogy elindítok ezzel kapcsolatban egy sorozatot a blogon, amiben bemutatok olyan magyar brandeket, akik a fenntartható divatot támogatják, és jó minőségű, magyar termékeket állítanak elő.

Pár hete ráakadtam a Paava Facebook oldalára, és annyira megtetszett az egész koncepció, hogy rögtön meg is kerestem őket, és beszélgettem kicsit a tulajdonossal a márkáról.

Az már a weboldalról kiderült, hogy a Paava egy innovatív, környezettudatos magyar márka. Férfi ruháik vannak, és igaz, eddig nem sokszor írtam férfi divatról, de sosem késő elkezdeni. :) A márka mögött néhány magyar fiatal áll, akik a fenntarthatóságban hisznek, és szeretnék inspirálni az embereket arra, hogy bátran viseljenek magyar termékeket is.
Nem csak maguk a ruhadarabok, de még az anyagok is Magyarországon készülnek. Az is különleges a márkával kapcsolatban, hogy nem terveznek szezonról-szezonra új kollekciót, hanem van egy állandó kínálatuk, amit folyamatosan bővítenek, hogy akár egy teljes gardróbot fel lehessen építeni Paava termékekből.paava

Paava mostly offers basic items like simple T-shirts, however they have also designed an awesome looking leather biker jacket. My boyfriend absolutely fell in love with that piece and I find it pretty cool too even though it was definitely not made for me, haha. :)
I visited the Nr.3 shop about a week ago to really see Paava’s clothes with my own eyes. They are truly made of great quality materials and the fact that these are 100% Hungarian products is amazing. When it comes to buying some basic items you’d wear all the time it’s so much better to go for a high quality product than a T-shirt that’s basically already pilled a bit at the store. xx

Alapvetően a basic darabokat gondolják újra, mint például egy egyszerű póló, vagy egy klasszikus fekete bőrdzseki. Ebbe a dzsekibe a barátom például teljesen beleszeretett, és szerintem is nagyon király, pedig nem éppen nekem készült. :)
Nemrég ellátogattam a Nr.3 shop-ba is, ahol kaphatóak a termékeik, hogy megnézzem élőben is a ruhákat, nagyon hangulatos ez a bolt a Szervita téren! Ha az ember alapdarabokat tervez vásárolni, mindenképpen érdemes figyelnie a minőségre, hiszen mennyivel jobb az, ha évekig tudunk viselni valamit, mint ha már gyakorlatilag akkor bolyhos egy ruhadarab, amikor megvesszük! xx

Follow: